Tuffare krav på bolånekunder

SEB stramar upp villkoren för bolånen. Nivån för bottenlånen sänks från 85 procent till 80 procent. Och sedan i somras gäller att topplånen ska amorteras snabbare, max tio år, enligt ett pressmeddelande. Banken sätter också upp som villkor att kunden ska klara av en ränta på sju procent, från tidigare 6,5 procent. Banken motiverar förändringen med att räntorna kommer att stiga.

”Förändringar görs för att så långt som möjligt säkra att kunderna klarar sin ekonomi även i tuffa tider och därför har SEB valt att fokusera på att förändra och strama upp avseende de delar som utgör högst risk – topplånen”, skriver banken.

Är detta början på en trend? Om fler banker hakar på är det ett litet bidrag till motandet av Olle i grind för att undvika bobubbla. Men det krävs tuffare åtstramningar än så för att det ska vara en utlösande faktor för ett prisfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s