Byxångest inför hovskandaler

Att säga att media har svårt att hantera relationen till kungahuset är en lätt underdrift. Man vill att katten ska ligga still i sitt knä – inom räckhåll – så man stryker den helst medhårs.

Om det stämmer att både Expressen, Aftonbladet och Svensk Damtidning hade Jonas-storyn färdigkokad och klar, varför väntade de på att en norsk skvallertidning skulle trycka på avfyrningsknappen?

Spelteori. Ingen vill vara först ut. Först på hemmaplan (Sverige) straffas. Minuspoäng från hovet (som istället kan favorisera den andra tidningen). Minuspoäng från folket som hellre läser om kunglig kärlekslycka än ”kärlekskris i kungahuset”. Men om man kan skylla på norrmännen, så slipper man minuspoängen (”hey, det var inte vi som startade det här…”), och kan kamma hem på uppsidan i form av ökad lösnummerförsäljning. Även om det alltjämt mestadels rojalistiska svenska folket egentligen inte vill läsa det här, så är det som när man åker förbi en bilolycka på motorvägen. Man kan inte låta bli att titta…

För det kan väl inte vara så att de väntade med att publicera för att de var osäkra på om Tora talar sanning? I sådana fall ska de inte publicera alls. Inte igår. Inte idag. Inte imorgon.

Men om det nu är så att hovet fått sin egen Tiger Woods-skandal på halsen, så är de i akut behov av krishantering. Tystnaden är skadlig. Den föder bara mer spekulationer. Ska bli intressant att se om de lyckas få kontroll över situationen eller fortsätter reagera passivt på skriverierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s