Hur klär sig en Brexitör (och vilken stil har en EUrofil)?

Går det att känna igen en brexitör från en bremainare bara genom att se på klädseln? Jag tog mig till skräddarkonstens egen gata i London, Savile Row, för att söka svar på frågan. Det visade sig vara svårare än jag kunde tro.

savile

Många fördomar kastas överbord när man skrapar under ytan på det brittiska EU-motståndet. Det skär rakt genom klasser, partier och kön. Däremot spelar ålder och stad/land en viss roll. Yngre är företrädesvis för att stanna kvar, liksom storstadsbor. I London är det betydligt svårare än i t ex Blackpool att hitta lämna-anhängare (i alla fall som visar det öppet). I London ligger lämna-sidan i lä även på modefronten. Senaste dagarna har Remain tagit hem stilpoäng genom ett par unga designer som kallar sig ”Common market” som sytt upp en kopia på Margaret Thatchers EG-tröja som hon bar vid folkomröstningen 1975. Om det kan påverka de sista osäkra väljarna är dock högst osäkert.

thatcherjumper

”Det som spelar roll nu är att få ut alla som sagt att de ska rösta, att verkligen också gå till vallokalerna”. Det säger Martin på det lokala ”Leave”-kontoret nära Victoria Station, när jag knackar på för att höra om de också har något kampanjmode att erbjuda. Men nej, ”idag får vi inte dela ut saker som påverkar folk. Inte ens en t-shirt, tyvärr”. Han låter mig i alla fall komma in undan skyfallet som öser ned över London på eftermiddagen, och bjuder på te. ”Hoppas inte detta håller i sig. Då stannar nog en del väljare hemma, särskilt de äldre”.

Nu har det slutat regna. Bägge sidor kan gå ut och knacka dörr igen in i det sista för att påminna de registrerade väljarna att lägga sin röst i denna historiska folkomröstning som är så jämn att det nog är många som kommer sova oroligt inatt. Om alls. Vid sjutiden brittisk tid väntas ett resultat imorgon bitti.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s